O christmas tree...

marți, 18 decembrie 2007

Se lasa seara... e ora 17:30. Deodata, un val de lumina cuprinde orasul. Strazile stralucesc vegheate de stelute, braduti si mosuleti, iar casele oamenilor incep sa prinda culoare, valul de lumina ce acapareaza orasul devenind din ce in ce mai mare, odata cu apropierea Craciunului.
E perioada in care, pe lista de cumparaturi nu are cum sa nu se strecoare globuletele, instalatia de beculete, beteala, lumanari, servetele cu Mos Craciun etc.
Intotdeauna, Craciunul a fost si va fi asociat cu acea idee de a darui si a primi cadouri. De Craciun suntem mai generosi, mai buni, mai darnici si din cauza asta la sfarsitul zilei ne intrebam pe ce am chieltuit toti banii.
Cu toate tabieturile, obiceiurile si traditiile pe care le respectam in perioada asta, nu poti sa spui Craciun fara sa-ti treaca prin cap macar o fractiune de secunda un brad stufos, verde, cu o stea argintie in varf, stralucitor.
Majoritatea povestilor referitoare la semnificatia bradului de Craciun fac referire la forma lui triunghiulara ce trimite la Sfanta Treime si la faptul ca este indreptat spre cer, iar luminile din brad vin de la Martin Luther care, intr-o seara, inspirat de cerul instelat a adus acasa un brad pe crengile caruia a pus lumanari, focul fiind foarte des asociat cu ideea de spirit(spiritul Craciunului). Faptul ca bradul isi pastreaza tot timpul cetina verde simbolizeaza viata vesnica, globuletele reprezinta planetele, iar steaua din varful bradului ne aminteste de steaua ce i-a ghidat pe cei trei magi catre locul nasterii lui Iisus.
Astazi brazii de craciun beneficiaza de o intreaga industrie care se ocupa de cresterea, comercializarea si impodobirea lor.
Chiar daca e mic si anorexic, inalt si voluminos, natural sau artificial, cea mai importanta este semnificatia lui, apoi faptul ca uneste oamenii si ii tine impreuna, la fel ca majoritatea traditiilor si obiceiurilor de Craciun si nu in ultimul rand ca, intotdeauna, Mos Craciun lasa cadourile sub brad.

Niciun comentariu: